Xplora Innovatielab

Animaties maken met Moovly

Er zijn veel tools op internet waarmee je gemakkelijk een animatievideo of geanimeerde presentatie kunt maken. De basisversie van Moovly is gratis. ‘Moovs’ kun je delen via social media of embedden in een website.

Moovly mogelijkheden

Met Moovly maak je animaties, presentaties, banners en infographics. Afbeeldingen uit de Moovly bibliotheek kun je combineren met eigen afbeeldingen, live actiion, audio of voice-over. Opgenomen elementen kun je op elk gewenst moment laten verschijnen en weer laten verdwijnen, al dan niet voorafgegaan door een mooie overgang.

Een Moovly animatievideo kan worden afgedraaid als video en als presentatie. In de videomodus wordt het filmpje in zijn geheel vertoond. In de presentatiemodus bepaalt de presentator zelf wanneer het volgende beeld verschijnt.

Moovs kun je downloaden of op Facebook, YouTube of Moovly Gallery plaatsen.

Het gebruik van de Moovly basisversie is gratis. Wie meer wil kan tegen betaling een uitgebreidere versie aanschaffen en krijgt daarmee meer illustraties, een scherper beeld, meer opslagruimte en in plaats van een maximale videolengte van 10 minuten een onbeperkte videolengte tot zijn beschikking. De mogelijkheden van de gratis versie zijn echter dermate groot dat de uitgebreidere versie veelal niet nodig is.

Didactische toepassingen

Een animatievideo kan, bijvoorbeeld binnen een flipped classroom-opzet, een pakkende, visuele manier zijn om een boodschap over te brengen of een probleem uit te leggen.

De presentatiemodus kan gebruikt worden om een visueel verhaal in stappen uit te leggen.

Praktijkervaring

Binnen Virtualiseren in Avans heeft Bart van Berkel geëxperimenteerd met het vergelijkbare VideoScribe. Zijn video over Fundering op staal vind je hieronder:

Vergelijkbare tools

Animoto en VideoScribe bieden vergelijkbare mogelijkheden. Beiden zijn betaalde tools. Powtoon is gratis.

Prezi kan een alternatief zijn voor de presentatiemodus van Moovly.

Handleiding Moovly

Laatst bijgewerkt op 7 augustus 2017.