Xplora Innovatielab

Notities bijhouden en organiseren in Evernote

Evernote maakt het bijhouden van notities gemakkelijk

Evernote is een digitaal notitieboek dat je op iedere computer, tablet of smartphone kunt gebruiken. Aan de notities die je maakt kun je bijlagen toevoegen. Bijvoorbeeld documenten, maar ook websites, foto’s en geluidsopnames.

Evernote mogelijkheden

Dankzij de synchronisatie tussen al je apparaten heb je je notities in het vervolg altijd en overal bij de hand.

De zoekfunctie is een sterk punt: of je nu zoekt naar de naam van een notitie, een woord in een pdf of ander document: Evernote vindt het. Zelfs een woord of letters tussen twee punten in een URL, een adres op een naamkaartje of een in hand geschreven tekst wordt gevonden.

In Evernote kun je ook een hele webpagina bewaren. Deze blijft vervolgens altijd voor jou toegankelijk. Ook als de website een nieuwe indeling krijgt of wordt verwijderd.

Met de Web Clipper bewaar je webpagina’s direct vanuit je browser.

Didactische toepassingen

  • Evernote kan in de klas gebruikt worden om notities, foto's, enzovoorts te voorzien van opmerkingen. Notitieboeken kunnen gedeeld worden met de docent of met medestudenten.
  • Samen met Postach.io kan de gratis versie van Evernote gebruikt worden voor het aanleggen van een digitaal portfolio.
  • Tips van Evernote voor scholen.

Vergelijkbare tools

OneNote biedt voor een deel overeenkomstige mogelijkheden en is heel visueel qua presentatie. Perfect als al je apparaten Windows georiënteerd zijn.

Als het puur gaat om het verzamelen en organiseren ('cureren') van openbare internetbronnen zijn Pinterest, Delicious en Scoop.it aantrekkelijke alternatieven.

Evernote handleiding

Evernote tip

Als je veel andere webservices gebruikt zoals Twitter, Facebook, FourSquare, YouTube, Last.fm, Storify, Buffer of LinkedIn dan kun je op basis van activiteiten die je daar uitvoert automatisch een dagboek bijhouden in Evernote met IFTTT (If This Then That).

Laatst bijgewerkt op 21 februari 2017.