Xplora Innovatielab

Beter leren en onthouden met Drillster

Drillster is een online programma dat studenten ondersteunt bij het leren en onthouden van theorie. Het is plaats- en tijdonafhankelijk: studenten kunnen bijvoorbeeld in de bus op hun smartphone de stof oefenen.

Drillster mogelijkheden

Drillster is gebaseerd op het Leitner systeem. Er wordt een leercurve bijgehouden van elke eenheid lesstof. Als blijkt dat kennis wegzakt, kan Drillster je een e‐mail sturen om je kennis bij te spijkeren. De focus ligt op de elementen die je niet goed beheerst.

Studenten oefenen met de theorie die zijzelf, of een docent, in 'drills' hebben gezet. Drillster biedt hen at random vragen aan. Deze vragen kunnen verschillende vormen hebben: open vragen, meerkeuzevragen, vragen n.a.v. een afbeelding of een filmpje. Dat bepaalt de maker van de drill.

Zowel de goed beantwoorde vragen als de fout beantwoorde vragen blijven terugkomen in de vragenreeks. Verschil: fout beantwoorde vragen komen vaker terug. Ook na een 100% goede score zal Drillster na een bepaalde periode de stof weer aanbieden: kennis zakt immers weg.

Na het aanmaken van drills kan de docent monitoren wat de studenten doen. Deze kennis kan dan weer gebruikt worden bij het begeleiden van de studenten.

Studenten kunnen de eigen voortgang bekijken en vergelijken met het gemiddelde van de groep.

De basisfunctionaliteit van Drillster is gratis en de uitgebreide variant is betaald.

Didactische toepassingen

  • Drillster presenteert lesstof via web en app en meet met vragen of de lesstof beheerst wordt.
  • Door directe feedback op de gegeven antwoorden wordt het leereffect versterkt.
  • Adaptief leren: door het algoritme - dat de volgorde en frequentie van de lesstof bepaalt - leer je makkelijker en onthoud je beter.
  • Drillster is vooral handig bij het (zelfstandig) aanleren van theoretische kennis.

Praktijkervaring

Ook bij de Academie voor ICT & Business (AIB) is binnen Virtualiseren in Avans geëxperimenteerd met Drillster. De ervaringen en met name de reacties van studenten zijn positief. Als kanttekening wordt meegegeven dat de kracht van Drillster (ondersteuning bij memoriseren) tegelijk de beperking is: het levert niet per se begrip van de stof op.
Lees voor meer informatie de End review van dit project.

Vergelijkbare tools

Tools die vaak in een adem met Drillster genoemd worden zijn Wrts en - voor zelftoetsing - MemoTrainer.

Handleiding Drillster

Laatst bijgewerkt op 20 februari 2015.