Xplora Innovatielab

Quizzen afnemen met Socrative

Socrative is een gratis tool waarmee een docent via een virtuele classroom studenten kan laten reageren op vragen en stellingen.

Socrative mogelijkheden

Studenten reageren op vragen via een website, die zij openen met hun smartphone, tablet, laptop of met de Socrative app. Reacties worden live getoond op een beamer of SMARTboard.

Je moet als docent eerst een account aanmaken, studenten hoeven dit niet. Je kunt kiezen voor Single-Question Activities of Quiz-Based Activities.

  • Met Single Question Activities kun je tussendoor een vraag stellen waarop studenten via Socrative moeten reageren. Je kunt kiezen uit meerkeuzevragen met één of meer goede antwoorden, goed/fout-vragen en open vragen met korte antwoorden.
  • Met Quiz-Based Activities maak je van tevoren een quiz die studenten individueel of in teamverband kunnen maken.

Op het SMARTboard kun je de resultaten van de teams volgen. Een rapportage achteraf van de resultaten is ook mogelijk.

Didactische toepassingen

Gebruik Socrative:

  • om voorkennis te inventariseren
  • ter afwisseling bij een hoorcollege (kijken wat er is blijven hangen)
  • als zelftest aan het einde van een cursus
  • om een stemming bij een competitie te organiseren
  • bij (ethische) discussies

Met Socrative check je op een eenvoudige manier kennis of meningen van studenten. Door tijdens de les vragen te stellen en deze via Socrative te laten beantwoorden, betrek je alle studenten bij de les.

Vergelijkbare tools

Ook met Mentimeter maak je snel en gratis vragen of stellingen waar studenten op kunnen reageren. Een account is niet per se nodig.

Handleiding Socrative

Praktijkervaring

“Test Socrative altijd voordat je het in gaat zetten. Je moet wennen aan de interface en ook aan de interactie met de studenten tijdens het stemmen. Stel de eerste keer niet meer dan drie vragen. Vraag na het stemmen aan enkele studenten wat ze van het stemmen vonden. Misschien hebben ze tips om de inzet en betrokkenheid te verbeteren.”

“De ervaring leert dat Socrative de drempel verlaagt en dat bijna alle studenten actief meedoen. Met de gratis versie is het niet mogelijk om afbeeldingen of andere bronnen (video) bij de vragen zelf te tonen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50.”

“Het gebruikersgemak nodigt echt uit om Socrative uit te proberen. Ook bij grotere groepen werkt het over het algemeen goed. Opvallend is dat na een uur of vier ’s middags het systeem soms vastloopt: vragen of antwoorden komen niet meer door bij de studenten. Het lijkt er op dat als de oostkust van de Verenigde Staten ontwaakt het systeem van Socrative overbelast raakt door de vele gebruikers.”

Laatst bijgewerkt op 21 februari 2017.