Xplora Innovatielab

Een website maken met WordPress

WordPress thema voorbeelden

WordPress.com is op dit moment de beste keus om een gratis weblog of website te starten. Je hebt snel een professioneel ogend resultaat en massa’s opties om uit te breiden.

WordPress mogelijkheden

Er zijn honderden aanpasbare basisontwerpen (thema's) voor allerlei toepassingen: zakelijke websites, fansites, fotoblogs…

WordPress is in beginsel blogsoftware. Berichten (posts) verschijnen in anti-chronologische volgorde op het scherm, dus het laatste bericht staat bovenaan.

Afhankelijk van het thema dat je kiest kun je met Pagina’s ook een traditionele websitestructuur maken, verdeeld in hoofd- en subonderwerpen.

Met widgets breid je het ontwerp verder uit door een kalender, woordenwolk (tag cloud) of inhoud uit Twitter, Flickr of andere website toe te voegen.

Nog meer aanpassingen zijn mogelijk als je een betaald thema neemt of een upgrade naar Custom Design. Via WordPress.org kan de open source software gedownload worden en kun je de site zelf (laten) hosten.

Deze video demonstreert het aanpassen van een zelf gehoste website maar de handelingen komen grotendeels overeen met Wordpress.com.

Didactische toepassingen

Weblogs kunnen gebruikt worden voor verslaggeving door individuele of groepjes studenten over hun project, samenwerking of stage-ervaringen.

Eventueel kan een WordPress blog hiervoor (semi-)besloten worden gemaakt.

Vergelijkbare tools

Blogger (van Google) biedt vergelijkbare basisopties, maar minder functionaliteiten, designs en uitbreidingsmogelijkheden.

WordPress handleidingen

Laatst bijgewerkt op 21 februari 2017.